Inspirację na przepis zaczerpnęłam z bloga SZCZESLIVA. Zmieniłam tylko kilka rzeczy. Tartę z gruszką zaczęłam robić dwa lata temu, zawsze na jesieni, kiedy w sadach moich bliskich występuje urodzaj smacznych gruszek. Wiadomo, że najsmaczniejsze gruszki to te soczyste, aromatyczne i dojrzałe, ale do tarty spokojnie możecie dodać twarde gruszki, ponieważ pod wpływem pieczenia zmiękną i puszczą soki. Tarta będzie tak samo smaczna jak ta z dojrzałymi gruszkami. Początkowo chciałam nazwać ją – JESIENNA TARTA Z GRUSZKAMI, ale w kalendarzu jeszcze lato, więc zapraszam Was na… TARTĘ Z GRUSZKAMI, NA POŻEGNANIE LATA. 🙂
Składniki.
Składniki na spód:
- 150 g mąki tortowej
- 100 g mąki krupczatki
- 125 g zimnego masła
- 1 żółtko
- 1 łyżka cukru pudru
- 50–60 g wody
- odrobina soli
Składniki na sos jogurtowy:
- 2 jajka
- 80 g cukru pudru
- 2 łyżki mąki tortowej
- 180 g jogurtu naturalnego (kubeczek – czasami dodaję tylko 150 g, bo akurat tyle jest w kubeczku i jest ok. :))
- 1 łyżeczka cukru z wanilią (lub ziarenka z jednej laski wanilii)
Dodatkowo: 3-4 gruszki
Przygotowanie.
- Przesiewamy obie mąki, dodajemy cukier puder i szczyptę soli. Łączymy ze sobą suche składniki.
- Dodajemy pokrojone w kostkę masło i wyrabiamy ciasto na spód tarty.
- Wstawiamy do lodówki na 30-60 min.
- Formę do tarty smarujemy masłem.
- Wyjmujemy ciasto z lodówki, wałkujemy, lub rozciągamy w dłoniach i wykładamy ciastem formę.
- Nakłuwamy widelcem ciasto i ozdabiamy brzegi ciasta.
- Ciasto przykrywamy folią lub papierem do pieczenia. Obciążamy folię ziarnami fasoli, migdałami lub ryżem.
- Pieczemy w 200 stopniach przez 15 minut. Następnie pozbywamy się ziaren i folii i podpiekamy spód przez kolejne 5 minut.
- W międzyczasie kroimy gruszki. Można obrać ze skórki lub tylko ją oczyścić.
- Mieszamy wszystkie składniki na sos do momentu uzyskania gładkiej konsystencji (tak jak jogurt, żeby nie było grudek od mąki, cukru czy jajek).
- Gruszki układamy na podpieczonym spodzie, polewamy sosem.
- Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopnia na 30 minut.
SMACZNEGO! 🙂