Tarta z gruszką.

Inspirację na przepis zaczerpnęłam z bloga SZCZESLIVA. Zmieniłam tylko kilka rzeczy. Tartę z gruszką zaczęłam robić dwa lata temu, zawsze na jesieni, kiedy w sadach moich bliskich występuje urodzaj smacznych gruszek. Wiadomo, że najsmaczniejsze gruszki to te soczyste, aromatyczne i dojrzałe, ale do tarty spokojnie możecie dodać twarde gruszki, ponieważ pod wpływem pieczenia zmiękną i puszczą soki. Tarta będzie tak samo smaczna jak ta z dojrzałymi gruszkami. Początkowo chciałam nazwać ją – JESIENNA TARTA Z GRUSZKAMI, ale w kalendarzu jeszcze lato, więc zapraszam Was na… TARTĘ Z GRUSZKAMI, NA POŻEGNANIE LATA. 🙂

Składniki.

Składniki na spód:

  • 150 g mąki tortowej
  • 100 g mąki krupczatki
  • 125 g zimnego masła
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 50–60 g wody
  • odrobina soli

Składniki na sos jogurtowy:

  • 2 jajka
  • 80 g cukru pudru
  • 2 łyżki mąki tortowej
  • 180 g jogurtu naturalnego (kubeczek – czasami dodaję tylko 150 g, bo akurat tyle jest w kubeczku i jest ok. :))
  • 1 łyżeczka cukru z wanilią (lub ziarenka z jednej laski wanilii)

Dodatkowo: 3-4 gruszki

Przygotowanie.

  1. Przesiewamy obie mąki, dodajemy cukier puder i szczyptę soli. Łączymy ze sobą suche składniki.
  2. Dodajemy pokrojone w kostkę masło i wyrabiamy ciasto na spód tarty.
  3. Wstawiamy do lodówki na 30-60 min.
  4. Formę do tarty smarujemy masłem
  5. Wyjmujemy ciasto z lodówki, wałkujemy, lub rozciągamy w dłoniach i wykładamy ciastem formę.
  6. Nakłuwamy widelcem ciasto i ozdabiamy brzegi ciasta.

  7. Ciasto przykrywamy folią lub papierem do pieczenia. Obciążamy folię ziarnami fasoli, migdałami lub ryżem. 
  8. Pieczemy w 200 stopniach przez 15 minut. Następnie pozbywamy się ziaren i folii i podpiekamy spód przez kolejne 5 minut.
  9. W międzyczasie kroimy gruszki. Można obrać ze skórki lub tylko ją oczyścić. 

  10. Mieszamy wszystkie składniki na sos do momentu uzyskania gładkiej konsystencji (tak jak jogurt, żeby nie było grudek od mąki, cukru czy jajek).
  11. Gruszki układamy na podpieczonym spodzie, polewamy sosem. 

  12. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopnia na 30 minut. 

SMACZNEGO! 🙂

0
    0
    Twój koszyk
    Twój koszyk jest pustyWróc do sklepu
    Scroll to Top