Kokosowe kuleczki z mleka w proszku.

Dzisiejszy przepis zdecydowanie spodoba się fanom kokosa. Pralinki nie są #fit i ma się ochotę na więcej niż jedną kuleczkę. Co zrobić, kiedy kokosowe praliny są takie pyszne? 🙂 Kuleczki wyglądają elegancko i świetnie sprawdzą się na domowym przyjęciu czy jako prezent dla bliskich.

Składniki.

  • 125 ml wody
  • 100 g cukru
  • 200 g masła
  • 250 g mleka w proszku
  • Opakowanie wiórków kokosowych (200-250 g)
  • 100 g wiórków kokosowych, do obtoczenia
  • Suche wafle, wafelki lub herbatniki
  • Pół paczki (około 35 sztuk) migdałów

Przygotowanie.

  1. Wszystkie składniki wyjmujemy wcześniej (około 15 minut), ponieważ powinny być w temperaturze pokojowej.
  2. Gotujemy wodę. Kiedy zacznie wrzeć wsypujemy cukier i gotujemy do momentu rozpuszczenia cukru, cały czas mieszając.
  3. Wodę z cukrem wystudzić.
  4. Dodać mleko w proszku, wiórki kokosowe masło i herbatniki. Zmiksować do połączenia składników.
  5. Masa będzie lekko płynna i w związku z tym należy ją wstawić do lodówki na 30-60 min, aż się schłodzi i będzie twardsza.
  6. Gdy masa zgęstnieje należy ją wyjąć z lodówki i uformować nieduże pralinki (wielkości orzecha włoskiego), pamiętając o włożeniu do środka każdej kulki – migdału.
  7. Trufle obtoczyć w wiórkach kokosowych i schłodzić. Przechowywać w lodówce. Najlepiej zjeść w ciągu 48 h. (Można przykryć folią aluminiową, aby nie przeszły zapachem i smakiem innych produktów, które są w lodówce.

SMACZNEGO ! 😉

0
    0
    Twój koszyk
    Twój koszyk jest pustyWróc do sklepu
    Scroll to Top