Dzisiejszy przepis zdecydowanie spodoba się fanom kokosa. Pralinki nie są #fit i ma się ochotę na więcej niż jedną kuleczkę. Co zrobić, kiedy kokosowe praliny są takie pyszne? 🙂 Kuleczki wyglądają elegancko i świetnie sprawdzą się na domowym przyjęciu czy jako prezent dla bliskich.
Składniki.
- 125 ml wody
- 100 g cukru
- 200 g masła
- 250 g mleka w proszku
- Opakowanie wiórków kokosowych (200-250 g)
- 100 g wiórków kokosowych, do obtoczenia
- Suche wafle, wafelki lub herbatniki
- Pół paczki (około 35 sztuk) migdałów
Przygotowanie.
- Wszystkie składniki wyjmujemy wcześniej (około 15 minut), ponieważ powinny być w temperaturze pokojowej.
- Gotujemy wodę. Kiedy zacznie wrzeć wsypujemy cukier i gotujemy do momentu rozpuszczenia cukru, cały czas mieszając.
- Wodę z cukrem wystudzić.
- Dodać mleko w proszku, wiórki kokosowe masło i herbatniki. Zmiksować do połączenia składników.
- Masa będzie lekko płynna i w związku z tym należy ją wstawić do lodówki na 30-60 min, aż się schłodzi i będzie twardsza.
- Gdy masa zgęstnieje należy ją wyjąć z lodówki i uformować nieduże pralinki (wielkości orzecha włoskiego), pamiętając o włożeniu do środka każdej kulki – migdału.
- Trufle obtoczyć w wiórkach kokosowych i schłodzić. Przechowywać w lodówce. Najlepiej zjeść w ciągu 48 h. (Można przykryć folią aluminiową, aby nie przeszły zapachem i smakiem innych produktów, które są w lodówce.
SMACZNEGO ! 😉