Zawsze zastanawiałam się, czym różni się szarlotka od jabłecznika. Dowiedziałam się, że szarlotka to ciasto z jabłkami, które nie zostały przetworzone, natomiast jabłecznik to ciasto z np. dżemem jabłkowym. Pomiędzy jabłecznikiem a szarlotką istnieje jeszcze jednak subtelna różnica. Szarlotka to przede wszystkim rodzaj ciasta. Musi ono być kruche, ewentualnie półkruche. Szarlotka niekoniecznie musi być z jabłkami. Zamiast tych owoców możemy dać wiśnie, truskawki czy śliwki. Jabłecznik ma tylko jabłka, a ciasto może być drożdżowe, biszkoptowe, francuskie, bezowe lub kruche. Niektórzy twierdzą również, że różnicę można zauważyć w sposobie serwowania deseru z jablkami. Podobno szarlotkę można podawać wyłącznie na zimno, a jabłecznik na zimno oraz na ciepło. Znajdziemy również zwolenników teorii, że obie nazwy odnoszą się do tego samego ciasta.*
Jako, że szarlotka brzmi dostojniej, postanowiłam znaleźć przepis idealny. W czasie researchu kulinarnego żaden przepis nie przypadł mi w 100 % do gustu. Stworzyłam więc własny. Jeżeli macie ochotę na jabłka z kruszonką, serdecznie Was zachęcam do przyrządzenia tego kruchego, przyjemnie rozpływającego się w ustach, słodko-kwaśnego deseru.
SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 3 żółtka
- 0,5 szklanki cukru (kryształu)
- 2 łyżeczki cukru z naturalna wanilią
- 200g masła (jak najlepszej jakości)
- 2 łyżki śmietany 18% (lub jogurtu naturalnego)
- 2 szklanki mąki krupczatki
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
SKŁADNIKI JABŁKOWEGO NADZIENIA:
- 2 kg jablek (najlepiej kwaśnych, aby przełamać słodycz ciasta)
- cytryna (aby jabłka nie ściemniały) (w moim cieście brak, ponieważ akurat nie miałam w domu, ale zazwyczaj dodaję)
- 0,5 szklanki cukru (można więcej jeśli ktoś lubi)
- 1 łyżeczka cynamonu
DODATKOWO:
- 3-4 łyżki bułki tartej
- tłuszcz do wysmarowania blachy
- cukier puder do ozdoby ciasta po upieczeniu
PRZYGOTOWANIE:
- Mąkę przesiewamy i łączymy z proszkiem do pieczenia.
- Masło kroimy w kostkę.
- Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę. (mikserem)
- Do mąki dodajemy masło, jajka z cukrem i śmietanę. Zagniatamy ciasto.
- Ciasto dzielimy na dwie nierówne części. Większą wkładamy do lodówki, a mniejszą do zamrażarki.
- Przygotowujemy jabłka. Myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Skrapiamy cytryną, dodajemy cukier i cynamon. Mieszamy.
- Ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy lub rozpłaszczamy delikatnie dłonią. Wykładamy do formy, którą wcześniej należy posmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą.
- Na ciasto wykładamy jabłkowe nadzienie.
- Z zamrażarki wyjmujemy kruszonkę i ścieramy na tarce, na grubych oczkach, posypując równo górę szarlotki.
- Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około godziny, do momentu aż ciasto będzie upieczone i złociste.
SMACZNEGO!
Będzie mi bardzo miło, jeżeli podzielisz się tym przepisem z innymi. 🙂
*Informacje o różnica między szarlotką, a jabłecznikiem znajdziemy na stronie: http://regiodom.pl/portal/porady-domowe/kulinarne-co-nieco/jablecznik-i-szarlotka-samo-poznaj-odpowiedz