
Eleganckie, delikatne w smaku, szybkie do zrobienia. O kim mowa? Róże z jabłek i ciasta francuskiego. Nazywane są jesiennym hitem internetu. Wpadły mi w oko już pół roku temu i czekałam tylko na właściwą okazję i pyszne jabłka z sadu rodziców. Kto raz użył ciasta francuskiego, często będzie do niego wracać i próbować nowych pomysłów. Róże robiłam pierwszy raz, ale na pewno zagoszczą na długo w naszym menu. Oczami wyobraźni widzę je na wszystkich przyjęciach urodzinowych, jako jedna ze słodki przystawek. Ciekawi przepisu?
Składniki.
- 1 opakowanie ciasta francuskiego, około 300 g
- 3 jabłka (najlepiej ładne, czerwone)
- 4 łyżki dżemu (u mnie truskawkowy, ale może być każdy inny – jabłkowy, brzoskwiniowy, morelowy)
- 1 łyżeczka cynamonu
- sok z 1/2 cytryny
- 2 łyżki cukru kryształ
- 2 szklanki wody
Dodatkowo: cukier puder do posypania, foremki silikonowe do muffinek, foremki papierowe do muffinek lub blaszka do babeczek.
Przygotowanie.
- Piekarnik nagrzej do 180 stopni oraz przygotuj wszystkie składniki i foremkę do muffinek.
- Jabłka umyj i przekrój na pół, usuń gniazda nasienne, a następnie pokrój w bardzo cieniutkie plasterki.
- Do rondelka wlej wodę i zagotuj. Wsyp cukier i wyciśnij sok z cytryny. Wrzuć plasterki jabłek i gotuj 3 minuty, aby stały się lekko miękkie. Odlej wodę i odsącz jabłka na durszlaku.
- Wyjmij ciasto i lekko rozwałkuj. Przetnij na pół, a potem podziel na 4 części. Z jednego kawałka ciasta wychodzi 8 różyczek.
- Każdy kawałek posmaruj łyżeczką dżemu i ułóż na nim jabłka, tak by wystawały ponad ciasto i leżały mniej więcej w połowie długości paska. Następnie załóż pozostałą część ciasta na górę jabłek, złącz brzegi i zwiń rulonik.
- Włóż do nagrzanego piekarnika i piecz ok.40 minut.
- Po wyjęciu z piekarnika posyp cukrem pudrem. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe, kiedy ciasto jest chrupiące, a jabłka rozpływają się w ustach.
SMACZNEGO!
Jeśli masz ochotę udostępnij ten przepis. Czekam na komentarze i zdjęcia waszych wypieków. Miłego wieczoru Kochani! 😉