Róże z jabłek w cieście francuskim.

                                                        

Eleganckie, delikatne w smaku, szybkie do zrobienia. O kim mowa? Róże z jabłek i ciasta francuskiego. Nazywane są jesiennym hitem internetu. Wpadły mi w oko już pół roku temu i czekałam tylko na właściwą okazję i pyszne jabłka z sadu rodziców. Kto raz użył ciasta francuskiego, często będzie do niego wracać i próbować nowych pomysłów. Róże robiłam pierwszy raz, ale na pewno zagoszczą na długo w naszym menu. Oczami wyobraźni widzę je na wszystkich przyjęciach urodzinowych, jako jedna ze słodki przystawek. Ciekawi przepisu?

Składniki.

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego, około 300 g
  • 3  jabłka (najlepiej ładne, czerwone)
  • 4 łyżki dżemu (u mnie truskawkowy, ale może być każdy inny – jabłkowy, brzoskwiniowy, morelowy)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • sok z 1/2 cytryny
  • 2 łyżki cukru kryształ
  • 2 szklanki wody

Dodatkowo: cukier puder do posypania, foremki silikonowe do muffinek, foremki papierowe do muffinek lub blaszka do babeczek.

Przygotowanie.

  1. Piekarnik nagrzej do 180 stopni oraz przygotuj wszystkie składniki i foremkę do muffinek.

  2. Jabłka umyj i przekrój na pół, usuń gniazda nasienne, a następnie pokrój w bardzo cieniutkie plasterki.


  3. Do rondelka wlej wodę i zagotuj. Wsyp cukier i wyciśnij sok z cytryny. Wrzuć plasterki jabłek i gotuj 3 minuty, aby stały się lekko miękkie. Odlej wodę i odsącz jabłka na durszlaku.



  4. Wyjmij ciasto i lekko rozwałkuj. Przetnij na pół, a potem podziel na 4 części. Z jednego kawałka ciasta wychodzi 8 różyczek.
  5. Każdy kawałek posmaruj łyżeczką dżemu i ułóż na nim jabłka, tak by wystawały ponad ciasto i leżały mniej więcej w połowie długości paska. Następnie załóż pozostałą część ciasta na górę jabłek, złącz brzegi i zwiń rulonik




  6. Włóż do nagrzanego piekarnika i piecz ok.40 minut.
  7. Po wyjęciu z piekarnika posyp cukrem pudrem. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe, kiedy ciasto jest chrupiące, a jabłka rozpływają się w ustach. 


SMACZNEGO!



Jeśli masz ochotę udostępnij ten przepis. Czekam na komentarze i zdjęcia waszych wypieków. Miłego wieczoru Kochani! 😉

0
    0
    Twój koszyk
    Twój koszyk jest pustyWróc do sklepu
    Scroll to Top