Deser lodowy z musli.

Afrykańskie upały zmobilizowały mnie do kulinarnych eksperymentów i przygotowania deseru lodowego. Składniki do bazy miałam w lodówce. Niestety nie miałam w domu żadnych owoców, ale wpadłam na pomysł, by deser ozdobić płatkami śniadaniowymi/musli. Połączenie okazało się fantastyczne. Jesteście ciekawi, jak przygotować szybkie lody w pucharkach na romantyczny wieczór z mężem, jako niedzielny deser dla gości, albo po prostu dla siebie? Jedzenie lodów w czasie upałów, to największy plus takiej pogody.

SKŁADNIKI:

  • 200 ml śmietany kremówki 30% lub 36 %
  • 1-2 łyżki cukru (może być cukier puder lub zwykły krystaliczny)
  • 2 całe jajka

PRZYGOTOWANIE:

  1. Przygotowujemy jajka: myjemy i parzymy. Oddzielamy żółtka od białek. To bardzo ważne. W sytuacji, gdy zrobimy to niedokładnie, to białka nam się nie ubiją.
  2. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier i miksujemy, aż piana będzie bardzo sztywna.
  3. Ubijamy żółtka i powoli wlewamy do białkowej piany. 
  4. Bitą śmietanę ubijamy na sztywno.
  5. Do ubitej śmietany dodaje jajeczną masę. ( W zależności od wielkości jajek masa wyjdzie biała lub żółta – u mnie żółta, ponieważ miałam duże jajka od babci, które mają bardzo intensywny kolor żółtka).
  6. Baza gotowa!

DODATKI – można dobrać je dowolnie. U mnie było to kakao i garść musli/płatków śniadaniowych, w skład których wchodziły rodzynki, kawałki czekolady, płatki, suszone banany. Bazę można wymieszać też z owocami czy ajerkoniakiem.

MROŻENIE.

Lody można mrozić w zamkniętym pojemniku przez kilka dni (może nawet tygodni – ale nie praktykowałam tak długiego mrożenia lodów- zazwyczaj przygotowuję na bieżąco) lub przygotować je na kilka godzin przed przybyciem gości w szklanych pojemnikach do lodów, salaterkach, pucharkach itp.

Lody powinno się, co jakiś czas mieszać w trakcie procesu zamarzania. Zabieg ten sprawia, że lody są bardziej puszyste. W takiej sytuacji najlepiej jest zamrozić jedynie bazę, co jakiś czas mieszając, a ozdobić tuż przed podaniem.

Spróbujecie zrobić? Myślę, że nakład pracy minimalny, a efekt końcowy przyjemny wzrokowo i przede wszystkim smaczny!

Pozdrawiam serdecznie. Jeżeli macie ochotę, podzielcie się tym przepisem ze swoimi znajomymi. Będzie mi bardzo miło.

0
    0
    Twój koszyk
    Twój koszyk jest pustyWróc do sklepu
    Scroll to Top